Πρόστιμο μαμούθ λόγω πειρατείας Wii παιχνιδιού

Η Nintendo τον Φεβρουάριο του 2010 είχε μηνύσει τον Αυστραλό James Burt για πειρατεία του New Super Mario Bros για το Nintendo Wii.

Το New Super Mario Bros είχε κυκλοφορήσει πρώτα στην Αυστραλία και ο James Burt είχε την τύχη να το αγοράσει μια εβδομάδα νωρίτερα από την επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας του. Για να αποδείξει ότι το είχε στην κατοχή του μια εβδομάδα νωρίτερα, ο James Burt ανέβασε τα αρχεία του New Super Mario Bros στο διαδίκτυο και 50.000 άτομα το έπαιξαν εντελώς δωρεάν πριν καν κυκλοφορήσει. Η Nintendo του έκανε μήνυση και του επέβαλε πρόστιμο ύψους 1.5 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και τον επιβάρυνε κατά 100.000 δολάρια για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων της Ιαπωνικής εταιρείας.

Η Nintendo εντόπισε μόλις σε έναν μήνα την ταυτότητα του James Burt, του Αυστραλού που είχε κοινοποιήσει τα game files του νέου New Super Mario Bros. Το δικαστήριο είχε απαγορεύσει στον James Burt να μιλήσει δημόσια για την μήνυση, όμως ο ίδιος περιορισμός δεν ίσχυε για τον πατέρα του, ο οποίος έκανε κάποιες δηλώσεις που εναντιώνονταν στην εκδοχή της Nintendo για το συμβάν.

Ειδικότερα, ο πατέρας του James Burt είχε δηλώσει τα εξής: “Ως γονιός, μπορώ να σας πω ότι ο James είναι ένα πολύ ήσυχο αγόρι και είναι φανατικός gamer – για κακή του τύχη. Η κοινωνική πίεση που του ασκήθηκε στα forums και στα blogs ήταν αυτή που τον ώθησε να κάνει κάτι πολύ πολύ χαζό ώστε να αποδείξει ότι όντως είχε αγοράσει το παιχνίδι πριν την επίσημη κυκλοφορία του. Η πράξη αυτή δεν ήταν κακόβουλη και δεν έγινε με σκοπό το κέρδος – είχε αγοράσει νόμιμα το παιχνίδι από το κατάστημα. Κάποιος χάκαρε τα αρχεία και τα έκανε να παίζουν μόλις ο James τα είχε ανεβάσει στο διαδίκτυο.”

Η Nintendo δήλωσε ότι ο James εσκεμμένα είχε ανεβάσει τα αρχεία του New Super Mario Bros σε μια προσπάθειά του να φανεί κουλ στην gaming κοινότητα. Σύμφωνα με τις έρευνες της Nintendo, τα παράνομα αρχεία του New Super Mario Bros είχαν γίνει download 50.000 φορές μέσα σε πέντε ημέρες, όμως επιβεβαίωσαν ότι ο James δεν έβγαλε χρήματα από αυτό.

Nα θυμίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι στο παρελθόν, είχαμε κινδυνεύσει και εμείς από πρόστιμο, λόγω ονόματος ιστοσελίδας και καναλιού YouTube όπως έχουμε γράψει αναλυτικά και στο σχετικό άρθρο του retropolis.gr.

Χρόνια αργότερα, ο James Burt κατάφερε να ξεπληρώσει το πρόστιμο του προς την Nintendo και τότε έγινε κάτι ειρωνικό, ο James επιλέχθηκε από την Nintendo για να λάβει δώρο μια φιγούρα του Ganon επειδή ήταν καλός πελάτης της Nintendo. Την ανακοίνωση την έκανε ο ίδιος ο James στο Reddit και ανέφερε τα εξής: “Καλησπέρα, είμαι ο James Burt από την Αυστραλία και πιστεύω ότι είναι ειρωνικό το ότι από όλη την Αυστραλία, η Nintendo επέλεξε εμένα για να δώσει μια φιγούρα του Ganon εντελώς δωρεάν επειδή είμαι καλός πελάτης της. Είναι η ίδια φιγούρα με αυτή που δίνεται μαζί με τα pre-orders του Wind Waker HD στην Αγγλία, όμως αυτό δεν ισχύει για την Αυστραλία. Από το κατάστημα μου είπαν ότι η Nintendo διάλεξε εμένα. Είμαι ευγνώμων που με διάλεξαν και ακόμα αγαπώ την Nintendo παρά το γεγονός ότι μου έκαναν μήνυση.”

Τέλος, το ότι αναφέραμε μια είδηση που αφορά το Wii και ανήκει στο κοντινό παρελθόν, δεν αναιρεί το γεγονός ότι αντίστοιχα γεγονότα είναι αναμενόμενο να επαναληφθούν και στο μέλλον.

Πηγές: NintendoLife, Reddit, Kotaku, Gamezone

 

 

About the author

Smoses

Hi I'm Smoses, an Electrical and Computer Engineer student that loves video games. I've been writing for GameWorld.gr since 2019 and started as an editor at gamecorner.gr in 2021. Pokémon was the first game I ever played, starting with Pokémon Yellow. My favorite video games include Okami, Final Fantasy, Kingdom Hearts, Yakuza and more!

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Protected by WP Anti Spam