Πίσω από τις κάμερες

Σε συχνή βάση, έχουμε ερωτήσεις από τους τηλεθεατές, στο θέμα της διάρκειας των βίντεο. Μια συχνή ερώτηση είναι η εξής : “Θα μπορούσαμε να κάναμε μικρά βίντεο;”.
Θα ξεκινήσουμε από τα βασικά, ας αναλύσουμε το θέμα βήμα-βήμα στο πως γίνεται μια τηλεοπτική παραγωγή. Fun fact : κανένας τηλεοπτικός σταθμός(όπως εμείς) δεν θα έγραφε κάτι τέτοιο δημόσια !
Όταν ξεκινά ένα πρόγραμμα, είτε μιλάμε για εκπομπή σε videogames, συνέντευξη η και εξωτερικά γυρίσματα για παραγωγή ταινίας. Δεσμεύεται μια χρονική περίοδος στο προγραμμά μας. Η χρονική περίοδος αυτή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 1 ώρα, η μεγαλύτερη από 12 ώρες. Η διάρκεια μπορεί να σας φαίνεται μεγάλη, αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι που γίνεται αυτό :
Όταν κανονίζεται μια εκπομπή, η “δέσμευση” στο studio, ορίζεται κατ’ ελάχιστο, τα 120 με 240 λεπτά. Πριν το γύρισμα, θα πρέπει να γίνουν οι εξής ετοιμασίες :

 • Καθαρισμός χώρου (10-30 λεπτά)
 • Μακιγιάζ (10-30 λεπτά)
 • Παράλληλα με το μακιγιάζ για να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος, ανάβουμε τις λάμπες, οι λάμπες για να “ζεσταθούν” και να αποδόσουν το 100%, θέλουν 30 λεπτά προθέρμανση. (30+ λεπτά ετοιμασία)
 • Συλλογή πληροφοριών, έρευνα και καθορισμό ύλης που θα παρουσιαστεί (10-60 λεπτά)
 • Ρύθμιση κάμερας από τον cameraman [απομακρισμένα] (10-30 λεπτά)
 • Ρύθμιση μικροφώνων
 • Δοκιμαστικό γύρισμα

Όλη αυτή η ετοιμασία παίρνει τυπικά από 1 μέχρι 2 ώρες! Κοινός το studio είναι ήδη “δεσμευμένο” εκείνες τις ώρες για να ξεκινήσει το γύρισμα της εκπομπής. Εφόσον όλα κυλίσουν ομαλά, η κύρια εκπομπή είναι έτοιμη προς γύρισμα. Σε ένα τηλεοπτικό κανάλι ευρείας εμβέλειας, το κάθε “μέρος” της εκπομπής χωρίζεται σε 15λεπτα, με 5 λεπτά διαφημίσεις (σχετικό, καθώς οι ανάγκες κάθε σταθμού διαφέρουν). Σε ένα gaming κανάλι, εφόσον δεν υπάρχουν διαφημιστικά break όπως στην τηλεόραση, η εκπομπή μπορεί να παίξει ολόκληρη χωρίς διακοπή όπως ακριβώς γυρίστηκε (1 ώρα+). Μετά το γύρισμα της εκπομπής, το υλικό στέλνεται στον μοντέρ, ο Γιάννης (Delibird) είναι ο main μοντέρ, ενώ ο Μιχάλης (πρώην χρηματοδότης του σταθμού), είναι ο εφεδρικός μοντέρ. Ορισμένες (σπάνιες) φορές, εφόσον ο Andreecko έχει λίγο χρόνο, το αναλαμβάνει και ο ίδιος. Μετά το μοντάζ, ο ήχος του βίντεο στέλνεται στον Δημήτρη (ηχολήπτης του σταθμού), για την διαδικασία του Mixing/Mastering. Ο μοντέρ είναι υπόχρεος να ενημερώσει τον Δημήτρη, αν ο ήχος έχει θέματα, για να γνωρίζει τι διορθώσεις πρέπει να γίνουν. Αφού ο Δημήτρης στείλει πίσω τον ήχο, ο μοντέρ είναι έτοιμος να βγάλει το τελικό βίντεο και να το δημοσιεύσει στο YouTube και στο BitChute. ΑΝ ο ηχολήπτης μας κρίνει ότι ο ήχος δεν διορθώνεται, τότε όλο το γύρισμα πρέπει να γίνει απο την αρχή, όπως είχε γίνει στην εκπομπή 00 ! Τυπικά (για να μη μπερδευτείτε) ισχύει το εξής χρονοδιάγραμμα :

 • Ετοιμασίες studio (1-2 ώρες)
 • Γύρισμα εκπομπής (1-2 ώρες)
 • Πρώτο μοντάζ (Video editor), εξαγωγή ήχου, αποστολή στον ηχολήπτη (1-2 ώρες, μπορεί και παραπάνω).
 • Ο ηχολήπτης πραγματοποιεί την διαδικασία της μείξης ήχου και του Mastering, στέλνει πίσω τον ήχο στον μοντέρ (1-2 ώρες, μπορεί και παραπάνω).
 • Δεύτερο μοντάζ (Video editor) : Ο μοντέρ λαμβάνει τον ήχο, τον ενσωματώνει στο βίντεο και ξεκινάει το “rendering” (30 λεπτά με 1 ώρα).
 • Αν όλα κυλίσουν ομαλά, ξεκινάει το upload και γίνεται η δημοσίευση (εδώ εξαρτάται και η ταχύτητα σύνδεσης).
 • Σχεδιάζεται το thubnail και το banner του κάθε βίντεο (15 λεπτά με 30 λεπτά).
 • Πραγματοποιούνται οι δημοσιεύσεις στα social media και στη σελίδα (1 ώρα).

Οι τιμές που θα αναφέρουμε εδώ είναι οι τυπικές τιμές που χρεώνουμε σε πελάτες και έρχονται σε εμάς για εγγραφή βίντεο. Άπο άποψη κόστους : Η ελάχιστη χρέωση όταν λαμβάνει ο ηχολήπτης ένα κλίπ, και ομοίως, όταν ο μοντέρ αναλαμβάνει δουλειά, δεσμεύει στο προγραμμά 1 ώρα εργασία (το λιγότερο). Άσχετο αν το βίντεο είναι 5 λεπτά η 1 ώρα. Ο ηχολήπτης για την ώρα του, αμοίβεται 30€ (άλλες φορές παραπάνω αν ο ήχος έχει πολλά προβλήμματα). Ο μοντέρ ομοίως, 50-70€, συν σχεδίαση Thubnail (10€ ελάχιστη χρέωση). Στην περίπτωση που υποθέσουμε, ότι αντί μίας εκπομπής της 1 ώρας η 2 ωρών, στέλναμε στην παραγωγή πολλές μικρές εκπομπές μερικών λεπτών, αυτό θα εκτόξευε το κόστος στα ύψη. Ενδεικτικά : Μια εκπομπή της 1 ώρας, “τυπικά” κοστίζει 90€. Αν αντί αυτού κάναμε 3 εκπομπές των 20 λεπτών, το κόστος θα ήταν (3 X 90€) = 270€ ! Καθώς η κάθε εκπομπή έχει άλλη αρχή-τέλος, άλλα γραφικά, thubnails, θεματολογίες, τίτλους κλπ, και μετράει ως ξεχωριστή εργασία, στο πρόγραμμα του κάθε συνεργάτη του σταθμού.

Όπως γνωρίζετε ήδη, ο χρόνος που αξιοποιούμε για μια παραγωγή βίντεο με gaming θεματολογία, είναι “ελεύθερος χρόνος”, για όσο το studio έχει κενό πρόγραμμα και υπάρχει η άνεση να βγει μια εκπομπή. Σε άλλες περιπτώσεις, αν το πρόγραμμα το έχει δεσμεύσει πελάτης, ορισμένες φορές δεν έχουμε την δυνατότητα να ανεβάσουμε νέο βίντεο, γιαυτό και υπήρχαν κενές εβδομάδες. Βέβαια με σωστό συντονισμό στο πρόγραμμα των συναδέλφων του σταθμού, καταφέρνουμε να εξυπηρετούμε και τις ανάγκες των επι-πληρωμή εργασιών, αλλά και των βίντεο ψυχαγωγίας όπως είναι τα πόκεμον.

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο, ελπίζω να σας άρεσε, αν θέλετε να μας κεράσετε ένα καφέ, μπορείτε να δείτε την ενότητα Donate. Η εναλλακτικά, ακόμη και τα κλίκ στις διαφημίσεις, και τα like, μας βοηθάνε εξίσου.

~Γιάννης (Delibird), υπεύθυνος τύπου και μοντέρ.

About the author

Giannis Delibird

My name is Giannis, i'm journalist and i support gamecorner news since 2019. In my free time, i play videogames, watch anime and give explosive gifts to every hater out there :) I live in Belgium since 2011 and i meet Andreecko in Emmy awards (Los Angeles, California) back in 2015. It's my pleasure to be there and make the difference, delideliii :)

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Protected by WP Anti Spam